De kartonnen kist wordt al jaren gebruikt voor uitvaarten. Deze Dooskist is gemaakt van 100% gerecycled papier en heeft een draagvermogen van 110 kg. Veel mensen kiezen voor deze kist omdat er geen bomen voor gekapt hoeven te worden en hij is milieu vriendelijk. 

Helaas werd eind november 2010 bekend via de media, dat het LVC (Vereniging van Crematoria in Nederland) een negatief aanname ADVIES gaf aan alle crematoria van Nederland over de kartonnen, wollen, rieten en bamboe kisten.  

Er zijn namelijk verschillende oven systemen die de crematoria in Nederland gebruiken met verschillende invoer systemen en verschillende filter systemen en dit zijn de problemen die zich voor doen. Voor ieder probleem is echter een simpele oplossing...
1/ Een hete invoer oven , is zo heet , dat wanneer de deuren open gaan, te snelle ontbranding kan plaats vinden. Ik heb een test gedaan bij het Crematorium van Ockenburg die een hete invoer oven gebruikt met een kartonnen kist, met rag fijne blaadjes op de deksel en heb de kist bewerkt met een brandvertragend middel. De kist kwam rustig tot ontbranding nadat de deuren waren gesloten.  Ook kan men een nat laken over de kist heen leggen zodat dit probleem is opgelost! 

2/ Een ander probleem is het roetfilter systeem, dat een aantal crematoria gebruikt. Dit systeem is erg gevoelig voor het roet dat af komt van het karton. Deze filters raken verstopt en het is zelfs zo erg dat de fabrikanten van deze ovens geen garantie op hun ovens verlenen wanneer men kartonnen kisten toelaat in hun ovens. De facultatieve groep (ook een oven bouwer) heeft hier een oplossing voor gevonden en wel het volgende: Zuurstof injecteren in de oven en het probleem van roetvorming is verholpen. 

Het is echter gelukkig nog steeds mogelijk om bij sommige crematoria in een kartonnen kist te worden gecremeerd! Het is daarom belangrijk eerst contact op te nemen met het crematorium van Uw keuze en hiernaar te vragen.

Het is jammer dat wij niet eerst de kans hebben gekregen om in contact te komen met alle verschillende crematoria, zodat wij samen oplossingen konden vinden. De boel is behoorlijk omgedraaid met als resultaat dat vele mensen die heel graag gecremeerd willen worden in een alternatieve kist ( wat al jaren werd gedaan zonder problemen in Nederland en het buitenland) nu in de kou komen te staan omdat het standaard antwoord: NEE is! Wij moeten dus nu extra ons best doen om de crematoria over te halen en te informeren over de verschillende simpele oplossingen die er zijn om eventuele gevaren te voorkomen.

Ik geloof nog steeds in de kartonnen kist en merk dat er zeker een groei is bij een bepaalde groep Nederlanders die in een kartonnen kist begraven of gecremeerd wil worden. Deze groep wil niet dat er voor hen bomen worden gekapt en houden van eenvoud. Voor deze mensen maak ik mij sterk. Wij hebben het hier namelijk over een heel belangrijk onderdeel van het leven. De Dood. Wij moeten dit onderdeel eren en aan de keuze van ons mensen niet voorbij gaan.